Zapiekanka pasterska – angielskie danie obiadowe idealne na jesień i zimę

Zapiekanka pasterska to popularne danie kuchni angielskiej, które chętnie przygotowuje się na całym świecie. Jest to klasyk kuchni brytyjskiej składający się z głównie z mięsa i ziemniaków o wielowiekowej tradycji. Ze względu na swój skład oraz sposób przygotowania, potrawa ta idealnie sprawdzi się na obiad w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po ciepłe, sycące potrawy. Co warto wiedzieć o zapiekance pasterskiej i jak ją wykonać?

Shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Zapiekanka pasterska to kultowe danie angielskie, które gości na stołach w Anglii i Irlandii od kilku wieków. Pomimo swojej nazwy, zapiekanka pasterska niewiele przypomina zapiekankę tak, jak jest ona wyobrażana w Polsce. Składa się z dwóch poziomów – pierwszy stanowi aromatyczny spód ze zwykłego mięsa mielonego lub jagnięcego z dodatkiem warzyw i przypraw, a drugi puree ziemniaczane. Historia tego dania jest bardzo długa, a jego początki sięgają czasów, kiedy ziemniaki stały się podstawą wyżywienia niższych grup angielskiego społeczeństwa.

Pierwotnie, shepherd’s pie nazywana była cottage pie i była daniem przygotowywanym głównie przez ludzi ubogich, z resztek pozostałych po innych posiłkach. Aktualne, zapiekanka pasterska jest jednym z flagowych dań kuchni angielskiej, a jej bardziej wykwintne wariacje serwują nawet najbardziej renomowane restauracje. Zapiekankę pasterską w jej tradycyjnej postaci możemy z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu. Dobrym pomysłem będzie zużycie pozostałych po innych posiłkach ziemniaków, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Zapiekanka pasterska – angielskie danie obiadowe idealne na jesień i zimę

Czego potrzebujemy do przygotowania zapiekanki pasterskiej?

Mimo tego, że zapiekanka pasterska jest jedna, nie istnieje jeden właściwy przepis na to danie. Nawet w samej Anglii dostępnych jest wiele wariacji oryginalnej receptury, przez co w każdym domu potrawę tę przygotowuje się na własny sposób. Podstawę zapiekanki pasterskiej stanowią ziemniaki oraz mięso. W polskich realiach bardzo dobrze sprawdzi się zwykłe mięso mielone, a jeśli mamy ochotę na bardziej soczysty i delikatniejszy w smaku farsz, wybierzmy mieloną jagnięcinę.

Zapiekanka pasterska nie może obyć się bez dodatku warzyw. Do jej wykonania będziemy potrzebowali trzech podstawowych składników, czyli cebuli, czosnku oraz ziemniaków, na bazie których przygotujemy puree. Warto mieć pod ręką także przyprawy (pieprz, sól i gałkę muszkatołową), koncentrat pomidorowy, jajko, mleko oraz bulion warzywny dla nadania farszowi mięsnemu lepszego smaku i aromatu. Zapiekanka pasterska może być przygotowana w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej. W tym drugim przypadku mięso mielone najczęściej zastępuje się soczewicą.

Wykonanie tego dania nie jest trudne i wymaga ok. godziny czasu. Gotowa potrawa najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, po lekkim przestygnięciu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić pozostałą część i podać ją w innym, dogodnym terminie. Szczegółowy przepis na zapiekankę pasterską oraz dokładne instrukcje jej przygotowania są dostępne na stronie: https://szefsmaku.pl/zapiekanka-pasterska/.