Buraki są jednymi z najbardziej znanych i lubianych warzyw w naszym kraju. Sięgamy po nie pod różnymi postaciami, jednak nie każdy wie, że to właśnie pieczone buraki wyróżniają się najbardziej intensywnym, słodkim smakiem. Na ich bazie można przygotować wiele zdrowych i pożywnych potraw, do których należy m. in. sałatka z pieczonych buraków – danie idealne dla osób dbających o swoje zdrowie i urodę. Wszystko to dzięki unikalnym właściwościom, którymi mogą poszczycić się czerwone buraki oraz pozostałe składniki.
Buraki i ich cenne właściwości zdrowotne – dlaczego warto je spożywać?
Buraki to zdrowe i tanie warzywa, które doskonale wpływają na przemianę materii, procesy trawienne oraz odporność. Na tle innych warzyw wyróżniają się także niską kalorycznością oraz indeksem glikemicznym, który dla surowych buraków wynosi zaledwie 30. Wysoka zawartość naturalnej witaminy C wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, zapobiega nowotworom oraz wspomaga dochodzenie do siebie po przebytych infekcjach. Buraki zawierają także spore ilości witaminy B, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pracę mięśni oraz procesy pamięciowe. Spora zawartość wapnia pozwala natomiast zachować kości i zęby w dobrym stanie, a magnez usprawnić pracę mózgu.
Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie buraków doskonale wpływa na całokształt pracy organizmu człowieka. Wysoka zawartość betainy, której buraki zawdzięczają swój intensywny, bordowy kolor, pozwala bronić się przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników, przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się oraz zapobiegać rozwojowi nowotworów. Cenną właściwością buraków jest także ich działanie zasadotwórcze, które pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie często zaburzoną m. in. przez spożywanie zbyt dużych ilości mięsa.
Sałatka z pieczonych buraków, czyli smakowity pomysł na zdrowe danie z buraczków
Buraki są bardzo wdzięcznym warzywem, na bazie którego możemy przygotować wiele wartościowych potraw. Jednym z oryginalnych pomysłów na włączenie tych zdrowych i wartościowych warzyw do swojej codziennej diety jest sałatka z pieczonych buraków – potrawa szybka i bardzo łatwa w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 4 średniej wielkości buraki, 150 g jarmużu, 200 g szpinaku, ser kozi, 0,5 szklanki orzechów nerkowca, sól i pieprz, olej. Warto także zaopatrzyć się w gotowy sos o smaku wasabi, który nada sałatce bardziej wyrazistego, pikantnego smaku.
W pierwszej kolejności dokładnie obieramy buraki ze skórki oraz kroimy je na mniejsze kawałki. Polewamy je 2-3 łyżkami oleju i doprawiamy wedle własnych preferencji solą oraz pieprzem. Zapiekamy je przez ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie myjemy jarmuż, osuszamy go i oddzielamy liście od łodygi. Skrapiamy je odrobiną oleju i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jarmuż rozkładamy na płaskiej blasze i zapiekamy go w piekarniku przez ok. 5 min., a orzechy nerkowca podprażamy na patelni. Mieszamy ze sobą pieczone buraki, liście jarmużu, szpinak i kozi ser. Całość polewamy sosem wasabi, a po wierzchu posypujemy orzechami nerkowca – sałatka z pieczonych buraków jest gotowa do podania!