Kto z nas nie marzy o pięknej, lśniącej i gładkiej cerze? Współcześnie wiele osób zmaga się z przeróżnymi chorobami skórnymi. Próbują maskować to różnego rodzaju kosmetykami czy profesjonalnym makijażem. To jednak nie pomaga w leczeniu, jedynie ukrywa niedoskonałości. Warto dokładnie przyjrzeć się swojej twarzy i ocenić jej stan, gdyż ona wiele mówi o stanie zdrowia każdego z nas, jakich składników czy witamin nam brakuje oraz jaką dietę na co dzień stosujemy.
Cera ze skłonnością do trądziku
Trądzik zwykle kojarzy się z okresem dojrzewania, jednak to problem, który dotyczy także i wielu dorosłych. Jest to wynik genetyczny, zbyt nadmiernego wydzielania się łoju, aktywności androgennej czy nieodpowiedniej diety. Szczególnie słodycze sieją spustoszenie na naszej cerze. Warto dostarczać cerze trądzikowej dużo witaminy A, obecnej w tłuszczach rybich, wątrobie, nabiale oraz pietruszce i szpinaku. Zbawienny wpływ mają także witaminy B2 i B3.
Zbyt sucha i złuszczająca się cera
Sucha cera powstaje na skutek długotrwałego przebywania w klimatyzowanych miejscach, regularne zmiany temperatury, stres lub nieprawidłowa pielęgnacja. Tego typu skóra potrzebuje odpowiedniego nawodnienia oraz diety, bogatej w witaminę A, beta-karoten i zdrowe tłuszcze. W pokarmach często powinny pojawiać się jajka, wątróbka, masło, pomidory lub papryka.
Blada cera
Osoby, które posiadają bladą cerę, nierozświetloną mogą mieć niedobory w postaci żelaza lub kwasu foliowego lub zmagać się z chorobą niedoczynności tarczycy. Warto pójść do lekarza i dokładnie się przebadać oraz zadbać o właściwą dietę, w której występowały będą podroby, żółtka jaj, mięso, warzywa strączkowe, kakao, kasze, drożdże, a także ryby, drób, orzechy, jarmuż i buraki.
Tłusta cera
To problem, który najczęściej jest uciążliwy dla kobiet, ponieważ utrzymanie makijażu przy tego typie skóry jest bardzo problematyczne. Bywa, że to właśnie makijaż pogłębia przetłuszczanie się skóry. Tego typu skóra pojawia się, gdy występują zaburzenia hormonalne, jesteśmy w zbytnim stresie, spożywamy wysoko przetworzone produkty, ostre przyprawy czy nawet produkty mleczne. Tutaj niezbędna jest dieta bogata w witaminę A, E, B2, PP i C.