Spożywanie suszonych owoców i wpływ na zdrowie

Spożywanie owoców w świeżej postaci jest jak najbardziej wskazane, wszyscy doskonale zdają sobie z tego sprawę. Co jednak w sytuacji, gdy na niektóre kończy się sezon? Otóż nie do końca musimy pogodzić się z ich brakiem, ponieważ alternatywą dla nich są suszone owoce. Mimo, iż mają w sobie bardzo duże ilości kalorii, to posiadają również szereg przydatnych składników – witamin, soli mineralnych i oczywiście pożądanego błonnika. Przy założeniu, iż kupujemy suszone owoce u sprawdzonych sprzedawców, mogą stanowić naprawdę zdrową przekąskę. Warunkiem jest brak zawarcia w nich jakichkolwiek substancji konserwujących.

Spożywanie suszonych owoców i wpływ na zdrowie

Rodzynki i ich wpływ na zdrowie

Jednymi z najbardziej popularnych suszonych owoców są zdecydowanie winogrona, czyli dobrze wszystkim znane rodzynki. Znane są przede wszystkim z zawartości dużych ilości antyoksydantów, których spożywanie wpływa na wzmocnienie ochrony przed nowotworami. Mają w sobie także witaminy z grupy B i wapń, który jak wiadomo jest najważniejszym budulcem kości. W sklepie online, pod linkiem https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-2-Owoce-suszone.html istnieje możliwość zamówienia kilku rodzajów rodzynek i innych suszonych owoców. Każdy Klient może wybrać zarówno ich wagę, jak i sposób pakowania. Pozostałymi właściwościami prozdrowotnymi rodzynek jest również działanie obniżające ciśnienie krwi, decyduje o tym duża zawartość potasu. Potwierdził to między innymi wynik pewnego eksperymentu, w którym zjedzono posiłki o takiej samej wartości energetycznej. Największy wpływ na wyrównanie ciśnienia rozkurczowego krwi miały właśnie rodzynki, które pokonały w tym zakresie inne przekąski, w tym świeże owoce i warzywa. Generalnie dla zdrowia zaleca się jedzenie mniej więcej garści rodzynek, co nie wpłynie znacząco na zwiększenie kaloryczności codziennych posiłków.

Suszone morele, śliwki oraz jabłka – podstawowe właściwości

Suszone morele mają doskonały smak i dobroczynne właściwości dla wyglądu naszej skóry, która odzyskuje promienny wygląd. Zawdzięcza się to między innymi bogactwu witaminy A, fosforu oraz potasu i wapnia. Spożywanie suszonych moreli może pomóc w zwalczaniu męczącej zgagi i odczuwania nadkwaśności, obie te dolegliwości są bardzo nieprzyjemne i potrafią utrudnić codzienne funkcjonowanie. Kolejnym owocem są suszone śliwki, których smak zna i lubi chyba każdy z nas, choć to nie on jest największą zaletą. Poza walorami smakowymi, suszone śliwki pomagają w pozbyciu się  zaparć i powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która prowadzi dietę odchudzającą. Wystarczy zjeść kilka tych owoców, by odczuć sytość i zniechęcić się do niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. O tym, że regularne zjadanie jabłek wzmacnia odporność, nie trzeba nikogo szczególnie przekonywać. Suszone również mają duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ minimalizują ryzyko zachorowania na raka i oczyszczają jelita z resztek pokarmów, które nie uległy strawieniu. Skutecznie zmniejszają poziom złego cholesterolu i regulują pracę serca każdego dnia i o każdej porze.